Jdi na obsah Jdi na menu

Nikon D4S

Nový Nikon D4S s vylepšeným autofokusem a vyšší rychlostí. Můj sen se posunuje dál i s vývojem, jen ta představa, kdybych uvažoval o nákupu, jako že momentálně ani náhodou, rozhodovat se mezi foťákem a třeba autem, nebo koupelnou je veselá  :)

 

Nový Nikon D4S s vylepšeným autofokusem a vyšší rychlostí

 Autor: Jan Kalfus

Společnost Nikon uvádí nástupce profesionálního modelu D4. Nový Nikon D4S přináší vylepšený autofokus, celkově vyšší rychlost nebo třeba lepší video. Vylepšení se dočkal také mechanismus závěrky a zrcadla.

Nikon D4S staví na základu těla D4. Zevnějšek byl upraven pouze mírně, lehce se změnil způsob rozmístění tlačítek a jejich tvar pro lepší ovladatelnost za deště. Dále Nikon přepracoval opěrné body pro palec a prostředníček, přičemž úchop by měl být celkově pohodlnější.

Hlavní změny nastaly uvnitř. Nejenže snímkovací frekvence včetně automatického ostření stoupla z 10 sn./s na 11 sn./s, ale navíc by měl nový mechanismus závěrky a zrcátka snižovat vibrace vzniklé v důsledku pohybu těchto mechanických součástí. Celkově pak můžeme očekávat svižnější reakce fotoaparátu, neboť D4S dostal do výbavy nejnovější procesor EXPEED 4.

Systém automatického ostření Multi-CAM 3500 FX nově nabízí možnost skupinové volby zaostřovacích polí, kdy může fotograf zvolit 5 sousedících bodů pro sledování objektu. Nikon přidal také nastavení, ve kterém lze omezit volbu automatických režimů. Celkově by prý měl být autofokus při sledování objektů chytřejší díky vylepšeným algoritmům.

Novinka nabízí jako snad vůbec první na světě maximální citlivost ISO 409 600. Tato citlivost asi bude v praxi jen těžko využitelná, proto je škoda, že jiným způsobem obrazový snímač s největší pravděpodobností vylepšen nebyl. Stále jde totiž o CMOS čip s rozlišením 16,2 Mpx, jako u modelu D4.

 Potěšeni budou alespoň z hlediska záznamu filmaři. Díky novému procesoru EXPEED 4 poskočila snímkovací frekvence u Full HD videosekvencí na až 60 sn./s. Stejně jako u předchůdce nechybí konektory jack 3,5 mm pro sluchátka a mikrofon nebo nekomprimovaný HDMI výstup.

Displej zůstal s úhlopříčkou 3,2“ a rozlišením 921 tisíc bodů nezměněn. Závěrka si zachovala časy 1/8000–30 s, synchronizaci s bleskem 1/250 s a životnost až 400 tisíc cyklů. Kapacita baterie EL18a poskočila z 2000 na 2500 mAh, což jistě řada sportovních fotografů uvítá. Cena fotoaparátu Nikon D4S bude v České republice 149 900 Kč, na Slovensku 5 549 EUR.

Pokud by vás zajímalo, jaké jsou přesně rozdíly oproti modelu D4, najdete je přehledně seřazené na následujícím obrázku od nikonrumors.

 Více na: http://digiarena.e15.cz/novy-nikon-d4s-s-vylepsenym-autofokusem-a-vyssi-rychlosti

 

 

Komentáře

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář