Jdi na obsah Jdi na menu

Viktor v hlavní roli

ObrazekDnes jsme byli na trati s 4kolkami.

Já, Viktor a Pavlína. Na trati už byl jeden jezdec se Suzuki LTR 450. Chvíli jsme probírali stroje a kde jaké závody se konaly nebo budou konat. Pochlubil se nám, že měl dnes jeden zajímavý pád na spodní část zad. Potom přijel jeho brácha na stejném quadu. Rozhodli jsme se, že povídání už bylo dost, a tak že to pojedeme projet. Viktor byl na trati poprvé a jel na tátově 4kolce. Nejdřív jsme dali seznamovací kolo. Ve druhém jsme se mrkli na kluky, jak jim to šlape na 450 a řekli si, že si trochu zajezdím a pak Viktorovi půjčím tu svoji, aby se mohl taky trochu svézt. Dojížděl jsem kolo a po skoku jsem si všiml, jak kluci úprkem mizí k jednomu ze zpomalovacích skoků před ostrou klopenkou. Hned mi došlo, že se něco muselo stát. Otočil jsem quad a spěchal na místo předpokládané havárie. A taky, že jo! 4kolka na zádech, odřená nová helma (ještě že ji měl), skoro ulomený kšilt a spousta střepů ze zrcátek, která nebyla na svém místě. První otázky byly samozřejmě na zdraví. Po zjištění, že je Viktor pouze otřesen jsem zkontroloval quad, který mezitím kluci postavili na všechny čtyři. Kupodivu přežil bez vážných zranění taky. Uletěly a posunuly se jen ty části, které jsou umístěny na řidítkách. Zásadní věci, jako ovládání plynu, světel a blinkrů zůstaly téměř bez poškození. Trochu jsme se uklidnili a pak jsem zjišťoval co se vlastně stalo.

     Viktor chtěl opustit trať tak jak jsme se domluvili. Na posledním zpomalovacím skoku před výjezdem byl příliš rychlý. Na skok najel tak, že se přední kola dostala do vzduchu a při dopadu na ostrý sjezd váha čtyřkolky udělala své. Kromě toho je na spodní části rámu připevněn držák na radlici. To se ukázalo jako další zakopaný pes. Jak se přední kola dostala zpět na zem a tlumiče šly nadoraz, 4kolka se zaryla do hlíny právě tím držákem na radlici. Souběh těchto okolností (velká rychlost, váha a držák) způsobil převrhnutí celé čtyřkolky. Ta smozřejmě katapultovala jezdce a na neštěstí na něm pro jistotu přistála. Dá se říct, že je štěstí že je jen domlácený a nemá nic zlomeného.

     Viktor teď samozřejmě bude tvrdit, že se pokusil o první frontflip na quadu.

     Na druhou stranu si to bude pamatovat a už nebude tolik blbnout. Dalším překvapením pro mě je, že 4kolka zvládla i kotoul vpřed a je i nadále pojízdná bez závad kromě těch pár maličkostí které opustily řídítka. 

Takže z toho plyne hned několik poučení. Nepřeceňovat sebe ani stroj! Znát trasu, ať už na motokrosové trati nebo kdekoli jinde! Používat ochranné pomůcky! Další si z toho vezme každý sám. Jen je škoda, že jsem kameru zapomněl na chalupě. Právě dnes jsem myslel, že bych se mohl nechat natočit jak kroužím a dát sem pár obrázků. Budu si to pro příště pamatovat a když nepojedu sám, tak si ji vždy vezmu sebou.

 /file/4/4kolka--pro-web-4.wmv - to je ona

 

Náhledy fotografií ze složky Tomahawk

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář